Shepherd’s pie met groenten

Een Sheperd’s pie, ook wel bekend als cottage pie, is een Britse ovenschotel. Deze pie wordt meestal gemaakt met runder- of lamsgehakt, wortel, doperwten en afgedekt met een laag aardappelpuree. Het wordt vaak in de pub geserveerd. Vandaag maken we dit gerecht zonder vlees en met lekker veel groenten!

Bereiding (35 min)

  • Verwarm de oven voor op 180 °C.
  • Breng een pan met water aan de kook voor de aardappels. Was of schil de aardappels, snijd klein en kook in 15 minuten gaar. Giet daarna het water af en vang het kookvocht op. Stamp de aardappels met een scheutje kookvocht tot een grove puree.
  • Schil of schrap de wortel en snijd in dunne plakjes. Snijd de prei in ringetjes en was in een vergiet onder de kraan. Pel en snipper de ui. Pel de knoflook. Was de tomaat en snijd klein. Spoel de doperwten in een zeef onder de kraan. Ris de blaadjes tijm van de takjes.
  • Verwarm olie in een bakpan en fruit de ui met de tomatenpuree en paprikapoeder 2-3 minuten. Bak de prei en wortel mee en blus af met het water. Pers de knoflook erboven uit, verkruimel het groentebouillontablet erover, voeg de tomaat toe en laat afgedekt 10-15 minuten garen. Breng op smaak met de tijm. Verwarm de doperwten de laatste 2 minuten mee.
  • Schep de groentesaus in een ovenschaal en verdeel de aardappelpuree erover. Druppel wat olijfolie erover en plaats nog 5 minuten in de voorverwarmde oven. Zet eventueel de laatste minuut de ovengrillstand aan.

Strooi nog wat paneermeel over de aardappels, zodat de Shepard’s pie een krokant laagje krijgt.