Pissaladière met rode paprika en olijven

Een pissaladière is een typisch streekgerecht uit Nice. Deze uientaart of uienpizza heeft een 'ruit-patroon' en wordt normaal gesproken belegd met ansjovis en zwarte olijven en is daardoor extreem zout. Wij geven vandaag een gezonde twist aan de pissaladière en vervangen de zoute ansjovis door paprika. Onze biologische uien zijn afkomstig van Piet van Andel en Sjaak Twisk uit Zeewolde. De kleigrond van de vroegere Zuiderzee zit vol met mineralen die de bodem haar natuurlijke vruchtbaarheid geven. Een ideale basis voor de teelt van mooie smaakvolle uien.

Bereiding (40 min)

  • Pel de ui en snijd in halve ringen. Verhit olie in een bakpan en bak de ui 20 minuten (langer mag ook) op een middelhoog vuur. Het is de bedoeling dat de ui zacht en zoet word, zonder al teveel te verkleuren. Breng op smaak met tijm.
  • Verwarm de oven voor op 220 ºC. Rol het deeg uit over de bakplaat en bak alvast onderin de oven voor circa 10 minuten.
  • Was de paprika, verwijder de zaadlijsten en snijd in hele dunne reepjes.
  • Beleg het bladerdeeg met de gebakken ui. Verdeel de paprika kruislings over de ui zodat je een ruitjespatroon krijgt. Plaats in het midden van de ruitjes een hele of halve olijf. Bak de plaattaart nog 10 minuten in de voorverwarmde oven tot het deeg gaar is.

Ook heel lekker met een beetje bladgroente, zoals spinazie of rucola.