X

Waarom Willem&Drees

X

Nieuwsbrief

wat is deze week jouw favoriete recept?
X

Inloggen

wachtwoord vergeten?


Maak gratis een account aan

Eet de wereld lekker beter!
X

Account aanmaken

antioxidanten uit tomaten bevorderen je geheugen
X

Wachtwoord vergeten?

Geen probleem. We sturen je graag een link om hem opnieuw in te stellen.


Maak gratis een account aan

Eten brengt ons samen, brengt ons vitaliteit en genot. Maar van alle waarden die eten heeft, is de economische waarde wel het meest dominant; eten is handelswaar. Het wordt tijd dat andere waarden wat meer op de voorgrond komen.

  

De focus van grote spelers in de voedselketen ligt op het economisch belang, niet zonder gevolgen. Deze gevolgen zijn drieledig. De aarde raakt uitgeput door de wijze waarop landbouw bedreven wordt. De kwaliteit gaat achteruit door het gebruik van goedkope ingrediënten zoals suiker, vet en zout. Goedkoop maar ongezond. Ten derde worden zowel de baten als de lasten oneerlijk verdeeld. De daadwerkelijke kosten die de productie met zich meebrengt worden niet doorberekend in de prijs. De kosten voor waterzuivering als gevolg van bestrijdingsmiddelen, voor het verlies van biodiversiteit en voor de toename van CO2 in de lucht. Het zijn kosten die niet worden doorberekend maar worden afgewenteld op toekomstige generaties. Vele jaren voedsel produceren in een globaliserende wereld waar efficiency en daaraan gekoppelde schaalvergroting centraal staan, heeft ons veel gebracht. Er is beschikbaarheid van allerlei soorten voedsel voor een relatief lage prijs. Maar de rek is er inmiddels uit.

 

Toch gaan die gevolgen grotendeels onopgemerkt aan ons voorbij. Want wie ziet hoe regenwoud gekapt wordt om voer voor onze varkens te telen? Wie ziet hoe het er aan toe gaat in de slachterij waar deze dieren aan hun einde komen? Wie zit er in de boardroom als de retailer winstmarge en kwaliteit tegen elkaar afweegt? Wat wij zien, zijn verpakkingen met blije koeien, lachende boeren en verleidelijke claims. Wij gaan ervan uit dat het wel goed zit en dat is een gigantische misvatting. De daadwerkelijke kosten van de productie gaan ten koste van onze gezondheid, onze dieren, onze boeren en op onze aarde.

 

Gebeurt er dan niets goeds? Jazeker wel, er zijn partijen met goede wil en er zijn prachtige voorbeelden van verduurzaming. Maar ondertussen zijn de schappen voor meer dan 70% gevuld met super bewerkte, ongezonde en zeker niet duurzame producten. Er gebeurt wat, maar lang niet genoeg. Het wordt tijd dat grote spelers de verandering niet langer volgen maar aanjagen, dat retailers de transitie in de voedselketen niet vertragen maar versnellen.

 


Inmiddels weten we welke stappen gezet kunnen worden. In een gezond voedselsysteem wordt voedsel geproduceerd in balans met de natuur. Er wordt minder dierlijk en meer plantaardig eiwit gegeten. Er wordt meer lokaal en van het seizoen gegeten en onbewerkte groenten spelen de hoofdrol.

We kunnen gebruik maken van True Price om tot dit gezonde voedselsysteem te komen. True Price maakt de daadwerkelijke kosten inzichtelijk en berekent deze door. Zo wordt voor iedereen duidelijk wat de kosten zijn van die ingevlogen sperzieboontjes. Het is tijd om de focus te verleggen van de waarde naar de waarden in ons voedselsysteem. Als we de waarden transparantie, eerlijkheid en impact centraal stellen, kunnen we binnen een aantal jaar echt grote veranderingen in gang zetten. Het is tijd voor andere Voedingswaarden.

Ontvang gratis gezonde recepten en leuke acties in je mailbox!